Profylaxkurs

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så var jag och C på profylaxkurs för ett par veckor sedan. Den anordnades på sjukhuset här i stan och kostade 450 kr per person. Inte helt gratis med andra ord, men vi kände att det kunde vara värt det.

Vi var nio par som var med på kursen och jag fick direkt lite små-ångest när de som höll i kursen sa att det inte skulle vara så mycket teori utan att vi skulle få iscensätta olika saker för att lära oss de olika metoderna. Jag är en sån person som HATAR att behöva spela teater och låtsas inför en massa folk sådär. Tycker att det är så otroligt obekvämt. Men trots det tyckte jag att kursen var riktigt bra!

Det handlade inte så mycket om hur man skulle andas som jag hade tänkt mig, utan fokus låg mest på att man skulle hitta de olika metoderna för att kunna hålla sig så lugn och avslappnad som möjligt. För spänner man sig och blir rädd så motverkar man värkarbetet och det kommer förmodligen även kännas som att smärtan om möjligt är ännu värre.

 
Vi fick tipsen att andas lugnt och långsamt, att tänka att man ska vara tung under värken och att verkligen utnyttja pauserna mellan värkarna. Det är ju superlätt nu att säga att det låter enkelt. Får väl se hur enkelt det känns mitt under förlossningen. Men jag tänker gå in med positiva tankar och sen så får det gå som det går. Ut kommer han ju på ett eller annat sätt.

Det kändes i alla fall som att vi fick bra tips om hur C kan vara ett stöd under förlossningen. Vilket jag tycker känns super. Jag tror verkligen att han kommer vara en stor hjälp. Vi skrattade en massa under kursen och kom överens om att ifall vi kan skratta under förlossningen också så kommer det att gå toppen. Då är man ju liksom ganska så avslappnad. Sen fattar jag med att vi nog inte kommer sitta och skratta under hela förloppet. Men C är så lugn i sig själv, så smittar det av sig så borde det gå bra. Får hålla tummarna för det!

Det här kanske blev ett väldigt flummigt inlägg. Men profylaxkursen var ju ganska så flummig även om den var riktigt bra.

Kommentera här: